4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası

4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası

25.05.2023 152

Ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" olarak kutlanmaktadır.

 

Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği konusu tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu ortak bir sorundur. Çünkü bu konu doğrudan insan sağlığı ve hayatı ile ilgilidir ve hiçbir şey insandan daha değerli değildir.

 

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde %98'i, meslek hastalıklarının yüzde %99'u önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok kayıp yaşanmaktadır.

 

İşyerlerinde önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği anlayışı ile hareket edilerek, tüm süreçlerde birinci önceliğin İş Sağlığı ve Güvenliğine verilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği bilincinin oluşturulması mutlaka sağlanmalıdır.

 

Ülkemizin geleceğe güven ve refah içinde ulaşması adına çalışma yaşamımıza yenilikler getiren "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" 2015 yılından bu yana "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" felsefesi ve "Önlemek Ödemekten Daha Ucuzdur" yaklaşımıyla Merkez Teşkilatı için Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Merkez İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi, İlimiz okul ve kurumlarımızda Müdürlüğümüz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından yürütülmektedir.

 

Okul ve kurumlarımızda çalışandan ve çalışma koşullarından kaynaklanan riskleri en aza indirmek, gerekli iyileştirmeleri yapmak ve güvenli çalışma koşullarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Müdürlüğümüz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) tarafından yürütülen faaliyetlerle okul ve kurumlarımızın daha güvenli, sağlıklı, hijyenik ve yaşanılabilir bir ortam olması hedeflenmektedir. Bu kapsamda;

 

1-      İş Güvenliği İş ve İşlemleri,

 

2-      Güvenli Okul çalışmaları,

 

3-      İlk Yardım Eğitimleri,

 

4-      Okul Sağlığı Çalışmaları,

 

5-      İş Ekipmanlarının Peryodik Kontrol Çalışmaları,

 

6-      Pansiyonlu Okulların denetimleri,

 

7-      Öğretmenevleri iş sağlığı ve güvenliği ile sivil savunma denetimleri,

 

8-      Sıfır Atık Çalışmaları,

 

9-      MEB Arama Kurtarma Birimi (AKUB) çalışmaları,

 

10-  Kalite Yönetim Sistemleri Belgelendirme hizmetleri

 

11-  Covid-19 Pandemi Yönetimi çalışmaları birimimizce yürütülmektedir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında çalışanların İSG eğitimleri, çalışan temsilcileri eğitimleri, risk değerlendirme ekipleri eğitimleri, iSG kurul üyeleri eğitimleri, işbaşı eğitimleri, yangın eğitimleri, arama kurtarma eğitimlerinin yanında çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda güvenli çalışmaları konusunda rehberlik yapılmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü sıfır atık projesi okul ve kurumlarımızda uygulanmaktadır. EÇBS sistemine kayıtlar yapılmış ve temel seviye sıfır atık belgelendirme çalışmaları yürütülmüştür. Önümüzdeki süreçte TEMA Vakfı ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokol gereği sıfır atık çalışmaları birlikte yürütülecektir.

 25-05-202325-05-2023